Øland Lokalhistoriske Sognegruppe

Oxholm Mølle - Ølands vartegn

Et smukt mindesmærke over en mølle der var engang...


Oxholm Mølle er en hollandsk vejrmølle eller "bakkehollænder", opført i 1857. Møllen var efter datidens forhold teknisk veludstyret, og havde i alt 3 kværne på henholdsvis 54, 34 og 29 cm. Vingefanget var ca. 17.5 m.


Møllehatten kunne drejes - krøjes - efter vindretningen, så driften kunne holdes igang, og kun i vindstille eller ved optræk til storm, måtte arbejdet indstilles. Værst var det op til højtider, hvor husmødre skulle bage meget. I begyndelsen af 1900-tallet blev der opført mange små, private møller hvilket medførte at driften af Oxholm Mølle ophørte i 1914.


Frem til 1984 er møllen løbende blevet restaureret.


Den 11. oktober 2004 indtrak en stor katastrofe, da møllen på ganske få minutter nedbrændte totalt. Intet af de originale interiør stod til at redde. Midt i denne sorg, var det dog en stor glæde, at den daværende Brovst Kommune, som ejede bygningen, besluttede at genopføre møllen. Genindvielsen fandt sted d. 17. maj 2008 ved en stor folkefest.

Se billeder fra genindvielsen her.


Mølle kan kun besígtigen udefra, men er åben for grupper og andre interesserede.

Henvendlese kan ske til sognegruppen - se kontakt til sognegruppen på forsiden.


Efter aftale med Jammerbugt Kommune driver Øland Lokalhistoriske Sognegruppe Oxholm Mølle og holder åbent i sommertiden - se åbningstiderne i venstre side.

Åbent 3.juli - 11. august 2018.


Tirsdag og lørdag kl. 14-16


Open:

Tuesday and Saturday 2-4 p.m.


Offen:

Dienstag und Samstag 14-16 uhr.Velkommen - Welcome - Wilkommen