Nyhedsbrev

 

Maj 2007

 

 

 

Oxholm Avlsgaard: Færdig med forårssåningen

 

Fra venstre: forvalter Chr. Egsdal

På maskinen fra venstre: Erik Madsen, Brovst, Arnold, Halvrimmen og Sigurd (fætter til murer Lars)

Næsten skjult bagest: Jens Klemen, skovkusk, ”½ mand”: Karl Rasmussen, forkarl, bror til lærer Rasmus Rasmussen

 

 

 

 

 

Lokalhistorisk Sognegruppe

 

Øland

 

 

 

Oxholm: Malkehold ca. 1910

 

 

 

Sognegruppens faste medlemmer:

 

Bodil Christensen

Nørremarksvej 18

Øland

98236025

 

Børge Olesen

Knudegaardsvej 3

9460 Brovst

98236184

 

Hardy Lauridsen

Søndregaarde 7

Øland

98233536

 

Bente Kristensen

Fanøvej 9

Øland

98236123

 

 

 

 

Ved udgangen af april kan vi se tilbage på et rigtig godt og spændende år i sparekassens bygning, som har vist sig at være et ideelt arbejds- og mødested for sognegruppen og vores besøgende.

 

Fra 1. maj er åbningstiden fra kl. 19 - 21 hver mandag aften

og vi er glade for de mange, der kommer for at kigge, sludre eller fordybe sig i noget i arkiverne.

Tusind tak

for al hjælp og støtte, økonomisk, menneskeligt og i form af  historisk materiale til samlingen, der fortsat vokser. Vi har planer om at ophænge en plakat i lokalet, der opremser, hvad vi i store træk har i samlingen. Derefter kan publikum kan bede om det, de gerne vil se, da det er umuligt at have alt fremme til skue.

 

Hvis du vil læse om Øland.

I Han Herred Bogen 2007 er der en artikel om de allieredes våbennedkastninger på Øland under 2. Verdenskrig og de mennesker, der var med i modstandsbevægelsen. En dramatisk og spændende beretning.

I serien om ”De gamle skoler” er Ølands skolevæsen beskrevet i den første af bøgerne, der udkom i efteråret som et fællesprojekt under Det Gamle Bibliotek i Halvrimmen.

 

Vil du udstille ….?

Vi har 4 glasmontrer med lås til lave små særudstillinger i.

Har du noget andre kunne få glæde af at se, noget du samler på eller en helt speciel ting, ja, så kan vi tilbyde dig en montre i f. eks. 1 måned.

Tingene kan ikke berøres i montrerne, som har et grundmål på 80 x 120 cm og er i 2 forskellige højder. Kontakt en af os, hvis du har lyst til det.

 

”Træfpunkt Sparekassen”

Sidste sommer havde vi fornøjelsen at lægge hus til en række slægtstræf, hvor familier fra fjern og nær havde sat hinanden stævne omkring de gamle billeder og beretninger fra Øland. Noget vi havde stort udbytte af,  fordi der altid kommer nye oplysninger frem. De besøgende udefra var overraskede - og nogle også bevægede - over at se eller gense de gamle billeder og effekter vi kunne vise frem.

Brug os – vi kan altid lave en særlig aftale, hvis du kommer med en gruppe gæster.

 

Fotografering af huse og ejendomme på Øland

Det er ambitiøst at tro vi kan nå det på én sommer, men planen er at tage billeder af alle huse og ejendomme, som de ser ud anno 2007. Har du indvendinger mod at dit hus bliver fotograferet bedes du kontakte os. Ellers vil vi tillade os at gøre uden videre.

 

Seneste nyt…

Vi har blandt andet modtaget en personlig beretning om busruten Øland-Tranum-Fjerritslev, også kendt som ”Alfreds rutebil” fra Anders Tinggaard, Hadsund (søn af Alfred).  Interessant, morsom og med mange fakta fra perioden 1930-1958.

 

I marts havde vi en velbesøgt stand på herredsudstillingen i Skovsgaard og den sidste dag fik vi besøg af Øland Skoles 6. og 7. kl. elever med lærere.

 

Byvandring til sommer

Vi planlægger at lave en ny aftentur et sted på øen. Hold øje med vores annonce i Hanbo-bladet i juni og mød op til hyggeligt samvær.

 

Har du noget du vil have kopieret eller forstørret – billeder, dokumenter o.l. kan vi tilbyde at lave det for dig. Vi har scanner og kopimaskine.

 

Følg med på vores hjemmeside www.oeland-lokalhistorie.dk hvor du kan se billeder og beretninger.

Du kan skrive til os på e- mail adressen: olandhistorie@mail.dk

 

 


 

Oxholm: Kokke- og stuepiger ca. 1925

 

 

Oxholm: Folkehold ca. 1935

 

 

Venlig hilsen

 

 

Lokalhistorisk Sognegruppe, Øland